Waarom willen jullie vrijwilliger worden?

“Ik ben vroedkundige van opleiding, werkte tevens in de farmaceutische sector en help sinds maart 2020 in een woonzorgcentrum”, steekt Sylvia Kapinga (40) van wal. “Met mijn achtergrond kan ik dus zeker een steentje bijdragen. Het werd immers snel duidelijk dat er veel helpende handen nodig zullen zijn.”

 “Ook ik kom uit de farmawereld”, vervolgt Katrien Vermeylen (50). “Als apotheker sta ik al meer dan een jaar in de frontlinie. De dagelijkse confrontatie met besmette patiënten drukt me telkens met mijn neus op de feiten: de pandemie is nog niet voorbij, vaccineren is één van de oplossingen!”

“Ik heb geen zorgachtergrond, maar als IT-deskundige bij het UZ Leuven werkte ik mee aan nieuwe computersystemen om de pandemie te lijf te gaan”, zegt Karel De Gendt (46). “Toch blijft het frustrerend om te zien hoe collega's in de zorg golf na golf moeten blijven doorgaan. Toen de stad ook niet-medische profielen opriep om te helpen in het vaccinatiecentrum, was ik blij dat ik een deel van de oplossing kon zijn!"

Wat zal jullie taak zijn als vrijwilliger?

 “Na twee maanden pauze in de zorg, zal ik voor het eerst iemand vaccineren op 30 maart”, zegt Sylvia enthousiast”. Katrien kwijt zich dan weer van een andere taak: “Er werd beslist om in elk vaccinatiecentrum een farmaceutisch expert aan te stellen. Die moet erop toezien dat alles correct verloopt, van levering over bewaring tot bereiding. De EersteLijnsZone Leuven koos ervoor om het vaccin in het vaccinatiecentrum zelf te laten bereiden door apothekers. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om me kandidaat te stellen als bereider en reserve farmaceutisch expert.” “Met mijn computerkennis kan ik op andere manieren een bijdrage leveren,” voegt Karel toe. “Ook is er nood aan onthaalmedewerkers, administratieve ondersteuning en logisitieke medewerkers. Die begeleiden de bezoekers, registreren de vaccinaties, onderhouden en ontsmetten het gebouw, en het personeel heeft uiteraard op tijd en stond een maaltijd nodig.”

Wat wil je nog kwijt over de pandemie?

“Om uit deze malaise te geraken, moeten zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Alleen zo komen we er samen door! Ik vind het als zorgverlener dan ook evident dat ik me hiervoor inzet”, zegt Katrien stellig. “Een prikje dat ervoor zorgt dat COVID-afdelingen tot het verleden horen, en dat symbool staat voor open scholen, goed draaiende (horeca)zaken en vooral voor ongeremd sociaal contact. Ik zal het met plezier toedienen!” lacht Sylvia. “Amen!” besluit Karel.

Wil jij je ook vrijwilliger worden? Klik dan hier!
Wel kregen we net te horen dat - omwille van de stijgende cijfers - de vaccinatiecentra voorlopig enkel beroep doen op vrijwilligers die het al eens gedaan hebben en bekend zijn met het systeem.