De ene een jonge bestuurder bij vzw Stedelijk Jeugdwerk, de andere een Leuvense politica die al 35 jaar in de gemeenteraad zetelt. Beide bevlogen over hun stad. Astrid Vandijck en Karin Brouwers, dochter en moeder, samen aan het woord over het Leuvense mobiliteitsverhaal. 

Prioritaire  werkverbindingen
Astrid: “Ieders mobiliteit vertrekt idealiter van de vraag: ‘Wat is de meest duurzame manier om snel op mijn bestemming te raken?’ Tegelijk moeten we pragmatisch zijn en rekening houden met mensen die niet veel keuzes hebben. Omdat hun situatie het niet toelaat. Of omdat veel werkverplaatsingen nu eenmaal met de auto moeten gebeuren.

Karin: “Ook binnen onze lokale mobiliteitsplannen, die veel nadruk leggen op fietsers en wandelaars, moet het voor automobilisten mogelijk blijven om snel een uitvalsweg zoals de E40 te bereiken. De auto kunnen we ook in Leuven niet bannen uit het woon-werkverkeer, wel slimmer sturen.”

Duurzaam in de stad
Karin: “Als bestuurspartij hebben we samen met de buurten hard gewerkt aan veilige en snelle fietsverbindingen. Denk bijvoorbeeld aan de fietsstraat langs Park Belle Vue in Kessel-Lo. Die aanpak resulteert in een stad waar steeds meer mensen op de fiets stappen. Dat verhaal moeten we verder uitwerken, met nog meer verbindingen en shortcuts tussen drukke punten.”

Astrid: “Tegelijk moeten we respect voor, door én tussen fietsers hoog op de agenda houden. Het aantal dagelijkse fietsers in de stad groeit, met uiteenlopende modellen en snelheden, met daartussen ook steps, maaltijdkoeriers en speedpedelecs. Ook de veiligheid voor voetgangers moet gegarandeerd blijven. Respect brengt orde in de chaos.”

Delen en proberen
Karin: “Wij zijn een voortrekker in het aanbieden van Hoppinpunten voor deelauto’s en deelfietsen. Het lijkt wel nuttig om Leuvenaars die nog twijfelen, bijvoorbeeld op een van de Leuvense buurtfeesten deze zomer, een testritje te laten maken met zo’n bakfiets.”

Astrid: “Ook hopen we dat mensen het alternatief leren omarmen. Met de auto parkeren veel mensen zonder nadenken onder het Ladeuzeplein, terwijl er met de Vaartkomparking een veel goedkopere parking voorhanden is. De gratis shuttle naar de binnenstad heb ik zelfs nog nooit genomen, omdat ik de korte wandeling van Vaartkom naar centrum, langs het Sluispark en de Mechelsestraat, zo aangenaam vind. Een aanrader!”

Meer lezen? Lees hier de volledige zomerfolder.